پولیپ بینی
پولیپ بینی به تودهای غیر سرطانی که نرم است و فاقد درد می باشد و در مسیر سینوسها یا بینی قرار می گیرد پولیپ گفته می شود.
پولیپها از نظر ظاهری شبیه به خوشه انگور آویزان یا قطره اشک می باشند.
برخی از دلیل ایجاد التهابات مزمن پولیپ ناشی از موارد زیر است:
- آلرژی
- عفونتهای رودهای
- اختلالات ایمنی خاص
- آسمم
- حساسیت به مواد مخدر
علائم پولیپ بینی
این امکان وجود دارد پولیپهایی که ابعاد آنها کوچک است هیچگونه نشانهای نداشته باشند.
جالب توجه است که پولیپهایی با ابعاد بزرگتر می توانند موجب مسدود نمودن مسیر بینی و بروز عفونتهای مکرر. از دست دادن حس بویایی و به طور کلی ایجاد مشکلات تنفسی برای افراد شود.
لازم به ذکر است که امکان بروز این بیماری در همه افراد وجود داشته ولی احتمال بروز آن در میانسالان بیشتر از سایر افراد می باشد.
بین التهاب پوشش مسیرهای سینوس و بینی و پوليپ بيني ارتباط وجود دارد، با این وجود ممکن است شخصی دارای سینوزیت مزمن بوده ولی پولیپ نداشته باشد.
به این دلیل که پولیپها قابل لمس نبوده و نرم می باشند اگر اندازه آنها کوچک باشد افراد متوجه حضور آنها نخواهند شد.
با این وجود علائم زیر می توانند دلیل وجود پولیپ در بینی افراد باشد:
- خرناس کشیدن
- گرفتگی بینی به طور مداوم
- خارش در چشم و اطراف آن
- وجود درد در دندانهای فوقانی
- آبریزش از بینی و پشت آن
- احساس فشار بر روی صورت و پیشانی
- درد در سر و صورت
چگونه می توان پولیپ بینی را تشخیص داد؟
تشخیص پولیپ بینی توسط خود شخص بسیار دشوار و سخت بوده و برای تشخیص آن حتماً باید به پزشک مراجعه کرد.
پزشک با استفاده از یک چراغ قوه پزشکی که رینوسکوپ نام دارد. به مجاری بینی از طریق سوراخهای آن نگاه می کند و به این ترتیب در صورت وجود پولیپ آنها را معاینه خواهد کرد.
اگر موقعیت پولیپها در اعماق سینوسها باشد. ممکن است در معاینه توسط پزشک نیز مشاهده نشود. و برای مشاهده و تشخیص آنها نیاز به معاینه با آندوسکوپی باشد.
در روش آندوسکوپی بینی دکتر یک لوله که نازک و انعطاف پذیر بوده و در قسمت سر آن چراغ و دوربین وجود دارد را وارد بینی می کند.
همچنین ممکن است به منظور تشخیص مکان دقیق پولیپ و تشخیص سایز آن نیاز به انجام سی تی اسکن یا ام آر آی باشد.
لازم به ذکر است که برای تشخیص منشا التهابات بینی از تست آلرژی نیز کمک گرفته می شود.
برای انجام این تست پزشک سوراخی به اندازه سر سوزن بر روی پوست بینی ایجاد نموده و انواع مختلف آلرژنها را که به شکل مایع است به روی سوراخ بینی قرار می دهد، با این کار واکنش سیستم ایمنی به انواع آلرژنها مشخص می شود.
جراحی پولیپ بینی
پزشک معالج در ابتدا برای درمان از روشهای دارویی بهره می گیرد. اگر این روش پاسخگو نباشد، برای از بین بردن آن و برطرف کردن مشکلاتی که منجر به التهاب سینوسها و ایجاد پولیپ می شوند عمل جراحی را انجام می دهد.
جراح لولهای که دارای یک دوربین کوچک و ذره بین است را از طریق سوراخهای بینی به سمت حفرههای سینوس هدایت می کند. از یک جسم کوچک برای از بین بردن پولیپ یا اجزای دیگری که موجب انسداد جریان مایعات از سینوسها و بستن راه آنها می شود، استفاده می کند و آنها را از بین می برد.
عمل درمانی پوليپ به طور سرپایی انجام می شود و بیشتر پزشکان برای جلوگیری از بازگشت آن اسپریهای کورتیکو استروئید را به بیماران خود پیشنهاد می نمایند. همچنین باید گفت که شتسشو به وسیله آب نمک موجب ایجاد تسریع در روند بهبودی افراد می گردد.
روشهای پیشگیری از ابتلا به پوليپ بيني
بعد از جراحی ممکن است پولیپ دوباره در فرد بروز کند، با رعایت مواردی که در ادامه آوردهایم می توانید از ابتلای مجدد آن پیشگیری نمایید.
استفاده از شوینده بینی:
به منظور شستشوی مجاری بینی خود از یک اسپری آب نمک استفاده نمایید. این کار موجب بهبود جریان مخاط می شود و بینی را از محرکهای دیگر و آلرژنها پاک می کند.
مدیریت آسم و آلرژی:
پزشکان راهکارهای زیادی را به منظور مدیریت آلرژی و آسم به شما توصیه می نمایند که لازم است آنها را رعایت کنید، چنانچه با رعایت این راهکارها بیماری تان به خوبی کنترل نشد موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید تا راهکارهای جدیدی را برای شما در نظر بگیرد.
رعایت بهداشت:
بهتر است مسیرهای تنفسی مرطوب نگه داشته شوند، به همین منظور در صورتی که هوای خانه تان خشک است از دستگاههای مرطوب کننده هوا در منزل خود استفاده کنید. این کار با بهبود جریان مخاط سینوسها، موجب جلوگیری از التهاب بینی و انسداد آن می شود.
اجتناب از محرکهای بینی:
آلایندههای موجود در هوا موجب سوزش و التهاب بینی و سینوسها می شود به همین منظور حتی الامکان از استنشاق آنها خودداری کنید. از جمله این آلایندهها می توان به گازهای شیمیایی، گرد و خاک، دود تنباکو و آلرژنها اشاره نمود.
شما عزیزان می توانید برای تعیین نوبت و دریافت مشاوره آنلاین و معاینه حضوری از طریق سایت کلینیک دکتر سیما منتظر لطف الهی اقدام نمایید.